Dikkat Alışveriş Çılğınlığı

Dikkat Alışveriş Çılğınlığı

alisveris-tekstil-tisort-baski
1) Alışveriş yapmaya çok sık çıkmayın.
Bu madde bence en önemli ve uygulanması zor olan kısım. Başlamak bitirmenin yarısı olduğu gibi alışverişe sık çıkmakta ihtiyacımız olmayan pek çok şeyi evlerimize doldurmanın başlangıç noktası bence. Hepimizin gardropları tıka basa dolu ama yeni bir parça için her zaman yer var. Ha birde yeni moda diye birşey var ki aynı ürünün değişik renklerini bile alabiliyoruz, belki evde aynısı olan bir elbiseyi bile alabiliyoruz.. O sene siyah moda ise herşeyin mutlaka siyahı da olmalı, siyah kot altına uyumlu klasik bir bot veya mevsime uygun ayakkabı bunları tamamlayan bluz, ceket, aksesuar vb.
Haftasonu bir düğün var ve dolabınız bunun için uygun bir sürü elbiseye ev sahipliği yapıyor ancak aradığınız elbiseyi bir türlü bulamıyorsunuz yada elbiseyi buldunuz eklemek istediğiniz mutlaka bir şeyler oluyor belki herşey güzel ancak geçen yıl moda olan çantanız şimdi demode olmuş işte alışveriş için bulduğunuz kendimizce bir neden daha. Tüm bu çılgınlığı önlemek için alışverişe sık sık çıkılmamalı ve ister elbise alışverişi yapalım ister market alışverişi; gözlerimiz sadece ihtiyaç duyduğumuz şeylere odaklanmalı.
2) Sevdiğin eşyayı satın al, ihtiyacın olduğunu düşündüğünü değil.

Bazı eşyaları mağazada görürüz çok beğeniriz yada herhangi bir ürünü ileride kullanırım diye alırız ancak eve gelince eşyayı bir köşeye bırakır ve onu ikinci defa ancak dip bucak temizlik esnasında görürüz. İşte bu eşyalar çok büyük indirim sonucu; a bak ne kadar ucuz belki kullanırız diye aldığımız veya hiç başlamayacağımız bir spor aktivitesi, kültürel sanatsal etkinlik veya kurs için alınan malzemelerdir başka bir işe yaramazlar ve bir köşede bizi beklerler. Sırf kullanırım düşüncesi bizi hiç kullanmayacağımız bir eşyayı almaya itmiştir. Kendimden bir örnek vereyim; sonbaharın gelmesiyle yağmurlar başlamış ve yağmurluğa ihtiyacım olduğunu düşünmüştüm ve sonunda başka şeyler alırken yanında yağmurlukta aldım. Ancak bunun yanlış bir tercih olduğunu sonra anladım yağmurluğa hiç ihtiyacım yokmuş ve ben yağmurlukları hiç sevmiyormuşum. Elbisenin sert tuşesi, hışır hışır sesi ve yağmurda çok gezmediğimi de düşününce yanlışımın farkına vardım. Ayrıca yağmurluğun muadili olan şemsiyelerim vardı hemde renk renk. Bu konuda şemsiyelere olan sevgim de, yağmurluğun gözden düşmesine neden olan etmenlerden biriydi elbette. Evden her çıkışımda elimde olan şemsiyelerim bir yana bir de nereye koyduğumu bile unuttuğum yağmurluk bir yana.

3) Denemeden, ürünü görmeden alma.
Özellikler elbise ve tekstil ürünlerinin denenmesi üzerimizdeki görünüşü ve beden ölçülerimize en uygun elbisenin alınması şart. Özellikle internetten alışverişlerde buna dikkat edilmeli, ürün özellikleri iyice incelenmeli, gerektiğinde iade ve değişim olanağı sağlayan alışveriş siteleri tercih edilmeli. Ayakkabılar da denenmeli; sadece numarasına bakarak ürün alınmamalı, her ürüne ait kalıplar farklı olabileceği için değişik türde ayakkabılar, aynı numaraya sahip olsa bile; aynı ebatlara sahip olmayabiliyor.
4) Bütçene göre harca, sezon indirimlerini takip et.
Alışverişte ihtiyacımız olan şeyler belirlenmeli ve gideceğimiz mağazalar önceden zihinde kararlaştırılmalıdır. Eğer kot pantolon alacaksak, bunun için gidebileceğimiz mağazalar bütçemize göre sırasıyla ziyaret edilmelidir. Tekstil ürünleri piyasaya ilk sürüldüğündeki fiyatları, sezon biterken aynı ürünlerin etiketlerinde yazan fiyattan pahalıdır. Genelde ürünler sezon sonunda daha ucuz olurlar, kış biterken kışlık ürün almak; yaz biterken de yazlık almak bütçenize önemli katkılar sağlayacaktır. Eğer söz konusu ürün, çok acil bir ihtiyacımız değilse sezon sonu indirimleri de takip edilebilir ancak bazı ürünlerin çok satılan bedenleri veya renkleri sezon sonunda kalmayabiliyor bu da unutulmamalı.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir