Kumaş Seçerken Dikkat Edelim
Giyim tarih boyunca insan bedenini fiziksel ve ruhsal etkilerden korumak için bir ihtiyaç olarak gelişmişken, günümüzde tam aksine zarar veren bir hale dönüşmeye başladı bile.
Kumaşlar yalnızca giyimde değil günlük hayatımızın pek çok yerinde karşımıza çıkıyor. Nevresimlerde, mobilya ve arabalarımızdaki döşemelerde kadar günlük yaşantının her alanında kumaşlarla iç içeyiz. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımız için önemli olduğunun farkındayız. Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalar sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini; geleneksel, sünnete uygun kumaşların tercih edilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edip; pamuk, keten, yün, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmanızı öneriyoruz.
Kumaş Dünyası
Geçmişte insanlar doğal liflerden yapılan yün, kaşmir, pamuk, ipek, keten ve kenevir gibi kumaşları kullanırdı. Fakat bugünkü giyim mağazalarına göz atarsanız suni ipek, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik kumaşlardan başka bir ürün bulamazsınız. Sunulan ürünler leke tutmayan, kırışmayan, nanoteknoloji ile üretilen suni kumaşlardan öteye gitmiyor ne yazık ki.
Kumaşların yeni teknolojilerle üretilmesi işleri kolaylaştırıyor gibi görünse de sağlığımızı tehlikeye attığı da bir gerçek. Unutmayın kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz ediyor. Özellikle parlak renkli, plastik baskılı kıyafetler sadece yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını etkiliyor.
En zararlı 6 kumaş türü
Giyim, nevresim veya kumaş kaplı mobilyalar alırken ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin. Kumaşların ham maddelerini öğrenmeniz zararlı olanlardan uzak durmanıza, bilinçli seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.
1. Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, polyester iç çamaşırlarının sperm sayısı ve hareketliliğinde düşüşlere sebep olduğunu göstermiştir. Benzer çalışmalar insanlar ve fareler üzerinde de yapılmıştır. Polyester sentetik yapısı itibariyle, çok güçlü bir elektrostatik potansiyel üretir. Yapılan bir diğer araştırmada hamileliği normal devam eden 5 ile 7 arasında köpeğe %100 polyester kıyafetler giydirilmiştir. Ve araştırmanın ilk ayı içerisinde bu köpeklerden ikisinin elektrostatik enerjilerinin aşırı artması sonucu progesteron oranlarında aşırı düşüş nedeniyle ani düşük yaptıkları görülmüştür.
2. Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.
3. Rayon geri dönüştürülmüş odun hamurudur. Düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.
4. Asetat ve triasetat selüloz denen ağaç liflerinden yapılır ve son ürün oluşturmak için geniş bir kimyasal işleme tabi tutulur.
5. Naylon petrolden yapılır, kalıcı ve zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir.
6. Leke tutmaz, ütü gerektirmez, buruşmaz, güve kovucu her şey. Leke tutmaz ve buruşmaz kumaşların çoğu teflon gibi florlanmış kimyasallar ile işlenir.
Bir yanıt yazın