Tekstilde İş Güvenliği

Tekstilde İş Güvenliği

Uzun süre tekstil sektöründe çalışan işçilerimiz medyaya yansıdığı gibi silikoz pnömokonyoz gibi hastalıklar dışında mesleki astım gibi meslek hastalıklarına yakalanmakta, güzel bir emeklilik hayatı özlemi ile çalışan işçilerimiz, emekli olduktan sonra meslek hastalığı teşhisi konulmasa bile bu hastalıklarla uğraşarak geri kalan hayatlarını tedavi için hastane koridorlarında geçirmektedirler.

Tekstil atölye ve fabrikalarında yaygın olarak görülen riskler arasında gürültü, pamuk, vb. tozları, kumlama nedeniyle silis tozları, yıkama ve boyama nedeniyle ısı, nem ve kimyasal boya buharları, yoğun ve monoton çalışma nedeniyle kas ve eklem ağrıları ve iş stresi sayılabilir. Ayrıca çalışma ortamındaki yangın,  yükleme boşaltma, tekstil iş ekipmanları ve iplikten kaynaklanan çeşitli iş kazaları görülmektedir.

Meslek hastalığı konusu iş kazalarına göre daha vahim bir durum arz eder. Ülkemizde meslek hastalıklarının tespiti oldukça azdır. Bu sebeple meslek hastalıkları genel sağlık problemleri içerisinde kaybolmaktadır. Oysa meslek hastalıklarında esas, koruyucu ve önleyici hizmetlerle çalışanların sağlığının korunması ve hasta olmasını önlemeye yönelik olsa da, uygulamada meslek hastalıkları tespit rakamlarının azlığından bu konuda verilerin doğru şekilde yansımadığı anlaşılmaktadır.

tekstil

2008 yılı istatistiklerine göre 1 kadın 426 erkek olmak üzere toplam 427 kişide meslek hastalığı tespit edilmiştir. Tespit edilen meslek hastalıklarından 3 tanesi NACE sınıflamasına göre tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyaları imalatı, deri ve ilgili ürünler imalatı, faaliyet gruplarındadır.

2008 yılında faaliyet kollarına göre işçilerde geçici iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olaylarının sayısı ve oranlarına bakarsak, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyaları imalatı ve deri ve ilgili ürünler imalatı faaliyet gruplarında toplam hastalık olay sayısının  40.934 ve toplam geçici iş göremezlik süresinde ise 417.319 gün ile ikinci sırada gelmektedir. Bu rakamlar sadece tekstil giyim ve deri faaliyet kolları içindir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir