Kumaş Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Kumaş Seçerken Bilmeniz Gerekenler

kumas-secerken-bilmeniz-gerekenler
Kumaşlar sadece giyimde değil günlük hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkıyor. Nevresimlerde, mobilya ve arabalarımızdaki döşemelerde kadar yaşantımızın her alanında kumaşlarla iç içeyiz. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımız için önemli olduğunun farkındayız. Kumaşlar hakkında yapılan araştırmalarda sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini gözler önüne seriyor. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa atıp; pamuk, keten, yün, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmanızı öneriyoruz.

 


En zararlı 6 kumaş türü:

Giyim, nevresim veya kumaş kaplı mobilyalar alırken ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol etmeyi unutmayın. Kumaşların ham maddelerini öğrenmeniz zararlı olanlardan uzak durmanıza, bilinçli seçim yapmanıza yardımcı olur.

1. Polyester alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilmektedir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.

2. Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılmaktadır. Akrilik ipliklerle dokunulmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve  gribal enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Daha da ötesi ise, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.

3. Rayon geri dönüştürülmüş odun hamurudur. Düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.

4. Asetat ve triasetat selüloz ağaç liflerinden yapılmaktadır ve son ürün oluşturmak için geniş bir kimyasal işleme tabi tutulur.

5. Naylon petrolden yapılır, zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir.

6. Leke tutmaz, ütü gerektirmez, buruşmaz, güve kovucu her şey.  Leke tutmaz ve buruşmaz kumaşların çoğu teflon gibi kimyasallar ile işlenmektedir.

Modern Kumaşlar

Doğal olanlar da dâhil birçok kumaş;

  • Deterjanlar,
  • Petrokimyasal boyalar,
  • Çekmeyi önlemek için formaldehit,
  • Uçucu organik bileşenler,
  • Dioksin üreten ağartıcı,
  • Kimyasal yumuşatıcılar içeren bir işleme tabii tutulur.

 

Peki Ne yapmalıyız?

1. İyi Kumaşlar Seçin:
Bugün ulaşabileceğiniz doğal kumaşlardan bazıları;

  • Pamuk
  • İpek
  • Keten
  • Kenevir
  • Yün
  • Kaşmir

Günümüzde ne yazık ki organik kumaşlar da az da olsa işleniyor. Sentetik kumaşlara oranla daha sağlıklı seçenek olan doğal kumaşları kullanmanızı öneriyoruz. Üstelik mümkün olduğunca renksiz kumaşlar tercih etmekte fayda var.

İyi kumaşa ve kıyafetlere harcadığınız her kuruşu geleceğe dair kıymetli bir yatırım olarak görebilir, kıyafetlerinizi uzun ömürlü kullanabilmek için özen gösterebilirsiniz. Teknolojinin hızla ilerlemesi doğal ürün seçeneklerini kısıtlıyorken bu tür yatırımlar ileri dönemlerde siz ve sevdikleriniz için sahrada su gibi kıymetli olacaktır.

 

kumas-secerken

 

Organik gıda, saf su, doğal ve organik giysiler bir araya gelerek refah düzeyinizi artırabilir; daha da sağlıklı bir hayata sahip olmanızı sağlayabilirler. Kullandığımız zehirli maddeleri hayatımızdan çıkarmak ilk bakışta çok bunaltıcı ve zor görünebilir ama her değişiklik gibi bu da adım adım başarılabilir. Zamanla hayatınızdaki ve çevrenizdeki değişimi görebilirsiniz. Dünyadaki değişimler hayatınızda yaptığınız küçük değişiklikler ile başlar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir