Boyama tekstil malzemesi olan gevşek lif, iplik ve kumaşa renk verme işlemi veya boya ile giysiyi biçimlendirmedi.
Binlerce yıldır boyama insanların giysilerini süsleme, veya kumaşların diğer kullanımı için kullanılıyor ve birincil kaynak olarak tabii boyalar hayvan ve bitkilerden çıkartılıyordu. Son 150 yıl içinde insan renk yelpazesini genişletmek ve boyaların yıkanmaya ve genel kullanıma karşı daha dayanıklı olması için yapay boyaları üretti. Farklı lif tipleri için farklı boya sınıfları kullanıldı ve kumaş ve giysi üretmek için farklı tekstil üretim aşamaları kullanıldı.
Akrilik lifler ana boyalar ile boyandı, naylon ve protein lifler ise yün ve ipekliler gibi asid boyasıyla boyandı, polyester ipliği dağılma boyayla boyandı. Pamuk tekne boyası içeren bir seri boya ile boyandı. Yaygın şekilde kullanılan boyama türlerinden birisi paket boyama yöntemidir. Bu sistemde ham iplik, delikli bir silindir üzerine sarılır ve bir yuvarlak boyama makinesi içine dikey dingil üzerinde yerleştirilir. Boya çözümü, paketin dışından iç kısma ve içeriden dışarıya basınç altında birbiri ardı sıra zorlanır.
Üçüncü boyama tekniği çin iğnesi boyama tekniğidir. Bu, nakışta da uygulanan tekniktir. Açıktan koyuya doğru yapılan desenleri çok ince fırçalarla nakış şeklinde şekillendiririz.
Maraş’taki tüm el işlerinde uygulanan bir teknik olan Maraş işi tekniğinde kumaş boyama işlemi boya ile yapılmaya çalışılır. Boya ile yapıldığında kabaran boya ile uygun kumaş seçilir ve eski tarz desenlere uygulanır. Ardından boya pırıltılı boyalar ile renklendirilir ve çeşitli süsleme teknikleri ile farklı malzemeler de kullanılarak süslenir.
İpek boyaları ayrı bir tekniktir. Boyaları akışkandır. İnce ipek kumaşlar üzerine kontür çekilerek ya da sulu boya ile kullanılır.
Batik çeşitleri ise herkes tarafından bilinir. Bağlama batikler, katlama batikler olarak ikiye ayrılabilir.
Kumaş boyama için bir başka teknik ise ahşaptan el işlemelerine kadar pek çok alanda kullanılan şablon tekniğidir. Kumaş boyamada özellikle tüylü kumaşların üzerinde kullanılır. Özellikle kadife ya da havlu gibi tüylü kumaşlarda idealdir.
Bir diğer kumaş boyama tekniği ise Türk işi tekniğidir. Özellikle Türk el işlemelerinde kullanılan bir tekniktir. Türk işi nakış desenlerini çizdiğimiz kumaşımızı ince pesentilerle, kabaran boyalar ile üzerine renklendirme yapılır.
Antimikrobiyal madde; bakteri, küf, maya ve mantarlar vb. mikroorganizmaları öldüren, büyümelerini ve üremelerini engelleyen doğal, sentetik veya yarı sentetik bir... daha fazla oku
Daha güzel görünmek uğruna bedenimizde yarattığımız tehlikenin farkına varamıyoruz. Bir zararı olmayacağını düşündüğümüz için kullanmaktan çekinmediğimiz yanlış ve...
Tişört alacaksanız ya da yaptıracaksınız, farklı firmalarda farklı tişörtler ve fiyatlar görüyorsunuz, aynı ürünler arasındaki fiyat farkı neden diye soruyorsunuz.... daha fazla oku
Comments (1)
Polyester kıyafetlerin evde boyanması icin Bilgi verir misiniz?
Teşekkürler