Non Woven Üretim Teknolojisi
Dokunmamış tekstillerin üretim teknolojisi üç grupta ele alınarak incelenmektedir.
1. Kuru işlem (drylaid)
2. Sulu işlem (wetlaid)
3. Polimer eritilerek serme (spunlaid)
Yaygın olarak kullanılan yöntemler kuru serme (taraklama) ve büküm vererek serme yöntemleridir. Sulu serme yöntemi ile dokusuz kumaş üretimi ise daha küçük bir paya sahiptir. Kuru işlemde kullanılan taraklama makineleri, normal taraklama prensiplerine göre çalışmaktadır ancak küçük bazı farklılıklar vardır. İplik üretiminde taraklamanın ardından ürünün daha iyi açılması için ileri yöntemler mevcuttur, ancak nonwoven üretiminde elyaf daha fazla açılamaz ve düzgünlükte daha fazla gelişme mümkün değildir. Dolayısıyla bir nonwoven işletmesinde taraktan önceki açma ve harmanlama işlemlerinin daha yoğun yapılması ve tarağın daha fazla açma yapılacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Örneğin, tarağa fazladan bir tambur eklenebilmektedir.
Islak serme yöntemi, tekstil üretimine göre oldukça yüksek üretim hızlarında çalışılan kağıt üretim yöntemlerinden esinlenilerek geliştirilmiş bir işlemdir. Tekstil standartlarına göre, tekstil lifleri oldukça kısa kesilmektedir (6-20 mm). Ancak kağıt üretiminin hammaddesi ağaç hamuruna kıyasla hala çok uzun kalmaktadırlar. Lifler, su içinde dispers edilmektedir. Seyreltme miktarı liflerin kümelenmesini engelleyecek oranda yüksektir ve seyreltme miktarı kağıt için ihtiyaç duyulandan yaklaşık on kat daha fazladır. Bu da sadece eğimli-telli makineler olarak bilinen özel formlu kağıt makinelerinin kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Esasen hammadde olarak ağaç hamuru ile harmanlanmış tekstil lifleri kullanılmaktadır. Bu sayede hem seyreltme miktarı, hem de hammadde maliyeti büyük oranda düşmektedir.
Polimer eritilerek serme yöntemine göre dokumasız kumaş üretimi ise polimer sermeli kimyasal bağlı, termal bağlı ve mekanik bağlı olmak üzere çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Serme yönteminde, filamentler polimer hammaddesinden ekstrude edilmekte, çekilmekte ve vatka haline getirilmektedir. Elyaf serme ve sabitleştirme işlemleri kontinü olduğundan, bu proses polimerden nihai ürüne uzanan mümkün olan en kısa tekstil üretim rotasını çizmektedir. Filament serme yönteminde ilk başlarda sadece üretim kapasiteleri yüksek, büyük, çok pahalı makinelerle üretim mümkün iken, çok daha küçük ve nispeten daha ucuz makineler geliştirilmiştir. Bu sayede ufak çapta nonwoven üreticileri filament serme yöntemi rotasını izleme şansını yakalamışlardır. Filament serme yöntemi, ekstrüzyon ile başlar. Görünürde tüm ticari makineler termoplastik polimerleri ve eriyik ekstrüzyonu kullanmaktadır. Poliester ve polipropilen çok kullanılanlardır. Ancak poliamid ve polietilen de kullanılabilmektedir.
Bir yanıt yazın