Baskı Teknikleri Nelerdir ?
Matbaa baskı teknikleri genel anlamda dijital baskı, ofset baskı, tampon baskı ve serigrafi baskı olarak açıklanabilir. Uygulanacak olan çalışmaya göre doğru baskı tekniğini kullanacak kişiler teknolojik ve kaliteli olan baskı işlemleri yapabilmektedir.
En çok kullanılan baskı teknikleri nelerdir?
- Dijital baskı: Oldukça sık kullanılan dijital baskı yöntemi de kullanılan baskı çeşitleri arasında önemli bir yer tutar. Dijital baskılar isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayar destekli ve dijital ortamda olan bir baskı türüdür. Özellikle reklam çalışmalarında halen oldukça sık olarak kullanılan dijital baskı işletmeler için düşük maliyetli baskılar sağlamaktadır. Hatta günümüzde şirketlerin reklam yapmasının en ekonomik yoludur.
- Serigrafi baskı: Serigrafi baskı günümüzde elek baskı diye de anılan bir baskı çeşididir. Serigrafi baskı yapılırken metal veya ahşap bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Serigrafi baskı ipek veya kumaş üzerine yapılan bir baskı olmasından dolayı, kumaşların çerçevelere gerilmiş olması gerekir. Maskeleme yöntemi kullanılan serigrafi baskı işlemlerinde plastik veya metal dokumalardan elde edilen elek kalıplar kullanılır. Eleğin içinde bulunan sıyırıcı ile baskı işlemi yapılırken tam olarak hazırlanan şablona göre baskı alınmış olur.
- Tampon baskı: En çok kullanılan baskı çeşitlerinin arasında yer alan tampon baskılar bombeli yüzeylere kolayca baskı yapılabilmesini sağlar. Tampon baskı; bombeli yüzeyler, çukur yüzeyler, yuvarlak yüzeyler, düz yüzeylere tek veya daha fazla renk ile baskı alınabilen bir baskı çeşididir. Reklam sektöründe de kullanılan tampon baskı en çok kullanılan matbaa baskı çeşitleri arasında yer alır.
- Ofset baskı: Ofset baskı kitap ve dergilerin kapak baskı işlemlerinde kullanılan ve oldukça bilinen bir baskı çeşididir. Ofset baskı çalışmaları, hemen herkes tarafından bilinen baskılama çalışmaları arasında yer alır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ofset baskılar teknolojinin ilerlemesi ile beraber oldukça gelişmiş bir durumdadır. Bir metalden yararlanılan ofset baskı işlemlerinde metal üzerine aktarılan mürekkep ile baskılama işlemi yapılır. Ofset baskılarda mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılmaktadır. Ofset baskılar aynı zamanda seri olarak da çalışılabilen baskılar arasında yerini alır.
- Tifdruk baskı: Matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Ambalaj yüzeylerin baskısı olarak da adlandırılan tifdruk baskıyı en iyi açıklayacak yöntem çukur baskıdır. Çabuk buharlaşan akışkanlı mürekkepler kullanılarak yapılan bu yöntemde oyma klişe kullanılmaktadır.
Bir yanıt yazın