Tekstil Sektöründe Çalışma Sıkıntısı
Bu yazıda sadece Tekstil sektöründe değil, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm sektörlerdeki çalışanların yaşadığı sıkıntıları da bulacaksınız.
Tekstil sektöründe çalışmaya başlamak, sigaraya başlamak gibi, alışkanlık haline gelen bir şeydir. Boncukları, kumaşları, desenleri, etiketleri bir araya getirip insanların keyifle üzerlerinde taşıyacakları bir ürün haline getirmenin verdiği hazza farkında olmadan alışır ve bu hazzı sevmeye başlarsınız.
Pamuktan başlayan serüvenini parlak ışıklar altında tamamlayan bu ışıltılı ve cazip iş alanının ne yazık ki arka planı oldukça karanlıktır. Bir kast sistemine dönüşmüş olan sektörün göz alan ışıltısının arkasındaki mağduriyete göz atalım.
Ülkemizdeki olgunlaşmamış ve kurumsallaşmamış firmalarda çok sık rastlanan bir durum. Değişime karşı direnen kemikleşmiş uzun süreli çalışanların yeni başlayan ekip arkadaşlarına uyguladığı mobbingden tutun, firma sahibi ya da güce sahip kişinin ve/veya güce sahip yakınlarının her türlü çalışana uyguladığı baskıya kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Kapitalist sistemin bastırdığı rekabet gerçeği ile de normalde hiçbir kişisel sorunu olmayan insanlar, birbirlerine düşürülmekte ve birbirlerine mobbing uygulama raddesine getirilmektedir.
Çalışanın bilgi ve becerilerinin üst mevkide çalışan kişinin tarafından hor görülmesi çalışan kişide özgüven eksikliği ve başarısızlık oluşturmaktadır. Peki mobbing sebeplerinin arkasında neler yatıyor?
Mobbing sebepleri: kıskançlık, işsiz kalma, kaygısı, çalışma arkadaşını etkisiz bırakıp üst yönetimin gözüne girme, psikolojik rahatsızlıklar, hakaret, dedikodu, yalan, psikolojik yıpratma
Mobbing uygulanan kişide zamanla psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar, özgüven eksikliği, içe kapanıklık, mutsuzluk ve hayat kalitesinde düşüş meydana gelir. Tüm bunlar ise kişinin kendine inancını yitirmesi ile hatalarının artmasına ve bir başarısızlık memnuniyetsizlik kısır döngüsüne girmesine yol açar. Sonuç ise kişinin tazminatından vaz geçerek aklı ve bedeni dengesini sağlayabilmek adına firmadan ayrılması ile sonuçlanır. Ayrılmayı göze alamayanlar ne yazık ki bu kısır döngüde daha da mutsuz olarak günlerini ve ömürlerini geçirmeye devam etmektedirler.
Bir yanıt yazın